Na hradě a v podhradí

Poslední závod jarní části Dětské ligy proběhl v okolí hradu Choustník. I když závod proběhl o první letní sobotě, letní počasí na rozdíl od předchozích dnů nebylo.

Ráno pršelo a celý den bylo pod mrakem. Možná někoho ranní déšť odradil, ale kdo přišel, jistě nelitoval. Během závodu nepršelo a teplota byla pro běh ideální. Na závodníky čekal les plných kamenných polí obrovských balvanů a skal. Nejdelší trať zavedla závodníky i do skalního města v blízkosti hradu Choustník, kde byl i doběh čtvrtého závodu.

I když tratě byly proti předchozím závodům kratší, těžký terén a vysoké převýšení (muselo se až na hrad a ten je na kopci 🙂 ) způsobilo, že časy nebyly tak rychlé, jak by se podle vzdálenosti mohlo zdát. Především na nejdelší trati orientačně těžký terén zpomaloval.

Cíl a zázemí závodu poskytl hrad Choustník. Po doběhu si tak závodníci mohli v klidu prohlédnout balíček cen, jehož část sloužila k doplnění ztracené energie a zkrátit si čas do vyhlášení výsledků. Čekáni na vyhlášení si mnozí zkrátili i průzkumem hradu.

Před samotným vyhlášením sobotního závodu proběhlo vyhlášení nejlepších závodníků ukončeného ročníku soutěže “Kufrovaní pro školáky“. Více o Kufrování můžete nalézt zde.

Čtvrtý závod DL byl vyhlášen v kategoriích do H10L, D10L, H12, D12, D14 a D16. Vítězové si kromě medaile odnesli dva poukazy do obchodu Decathlon v hodnotě 550 Kč. Závodníci na druhém a třetím místě si odnesli kromě diplomu poukaz do obchodu Decathlon  v hodnotě 275 Kč, který získali i závodníci na čtvrtém místě v nejpočetnějších kategoriích D10L a H10L.

A jak se závodilo v lese?

Fáborkovanou trať zaběhl nejrychleji Matouš Sládek za 20 minut. Dvě chybně ražené kontroly a tím 10 minutová penalizace k dosaženému času jej odsunula až na druhé místo v kategorii H10L (páté na trati) za Maxima Jakeše s jednou chybou (čtvrtý na trati). Třetí doběhl bez chybný František Bílek (šestý na trati). Rozestupy nejrychlejších byly jen sekundové. Děvčata na prvních třech místech kategorie D10L běžela fáborkovanou trať bez chyby a celkově byla lepší než chlapci. Nejrychleji zaběhla Radka Komárková, druhá doběhla Nela Lubasová a třetí skončila Jolana Doleželová.

Na trati C zaběhl nejrychleji Tomáš Parkan za kterým s 91 sekundovou ztrátou skončila Naďa Pilečková (dospělá). Další minutu zaostal Jan Pobuda. Další v pořadí se již nevyhuli velkým chybám a odstup byl větší.

Na nejdelší trati si s obtížným terénem nejlépe poradil Miroslav Lubaš za 40:52 sekund. Na druhém a třetím místě (první ve svých kategoriích) výborně zaběhla Zita Plachá (D14) a Eliška Čapová (D16), i když na obtížné trati se několika chybám nevyhuly.

Někteří po závodě na hradě přespávali. Na ty čekalo opékání buřtů, výprava do skalního města a noční stezka odvahy. Jistě nevšedním zážitkem bylo i množství světlušek poletujících nočním hradem.

Další závod “ Tondův kufr“ nás čeká až v sobotu 21. září v Sezimově Ústí. Bližší informace naleznete zde.

Fotografie naleznete zde a výsledky zde.

Za podporu děkujeme Jihočeskému kraji, Ministerstvu obrany a firmě DECATHLON.

1 komentář: „Na hradě a v podhradí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *